Kajian mengenai penggunaan kayu di bawah Peruntukan Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam 1984 di dalam industri perumahan di Malaysia / Md. Arif Fabillah Mohd Nor - Mohd Nor, Md. Arif Fabillah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1995)
Rumah-rumah kayu adalah merupakan salah satu kesenian Melayu. Ianya telah digunakan di dalam kehidupan sejak berkurun lamanya. Namun pembinaan rumah-rumah kayu adalah jarang didapati pada masa sekarang. Disebabkan kepentingan terhadap keselamatan, rumah-rumah kayu telah disekat terhadap pembinaaxmya. Sekatan-sekatan terhadap pembinaan rumah kayu tersebut sebenamya dinyatakan dengan jelas di bawah Undang-undang Kecil Bangunan Seragam 1984. Undang-undang Kecil ini tidak menggalakkan pembinaan rumah-rumah kayu dengan menghalang bahan-bahan yang boleh terbakar sifatnya. Walaubagaimanapun hasil daripada kemajuan teknologi dan penyelidikan yang baik ke atas bahan tersebut, ianya telah didapati sesuai untuk digunakan di dalam industri perumahan. Namun disebabkan oleh peruntukan Undang-undang tidak menggalakkan penggunaannya masih terdapat terhadap bahan ini, maka perkembangan pembinaan rumah-rumah kayu adalah telah terbantut. Oleh itu, keterangan terperinci terhadap Undang-undang Kecil Bangunan Seragam 1984 terhadap penggunaan kayu boleh didapati di dalam disertasi ini.