Tinjauan terhadap sistem penempatan berkelompok peniaga bumiputera dari aspek perancangan fizikal / Hasbullah Mustafa - Mustafa, Hasbullah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Penempatan berkelompok adalah bermaksud meletakkan sesuatu pada satu tempat.Dengan lain perkataan ianya merupakan satu usaha secara besar-besaran yang menjadi faktor utama dalam pusat membeli-belah. Teori penempatan berkelompok(bertambah):- "Beberapa buah gedung yang menjual barangan yang sama akan menghasilkaa perniagaan yang lebihi jika ianya terletak- berhampiran atau bersebelahan antara satu sama lain daripada ianya terletak jauh antara satu sama lain.". Sebagai contoh:- Empat buah, kedai kasut yang berdekatan antara satu sama lain menghasilkan perniagaan yang lebih jika dibandingkan dengan lokasi yang berjauhan. Apabila di"kelompok"kan ianya akan menjadi pusat kasut dan juralah kawasan perdagangan juga akan turut membesar melalui kawasan perkedaian tersebut. Kadar perniagaan mereka akan turut bertambah sebagaimana saiz kawasan perdagangan berkenaan.