Laporan cadangan merekabentuk galeri bot di Taman Awam Persisiran Muara Sungai Dinding Lumut,Perak / Suriantie Che Sayuti - Che Sayuti, Suriantie (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2005)
Dalam menjalankan suatu rekabentuk penggunaan elemen-elemen yang bersesuaian amat penting bagi memastikan suatu rekabentuk itu berjaya sepenuhnya.ini kerana dengan kombinasi elemen tersebut mampu menghasilkan suatu rekabentuk yang menarik dan mempunyai fungsi dan nilai yang berjaya. Disamping itu periu dipasti agar elemen tersebut mempunyai kesinambungan dengan konsep dan imej agar ia tidak terpesong jauh dari apa yang ingin disampaikan. Galeri ini ditubuhkan sebagai satu usaha untuk menghidupkan kembali suatu nilai yang begitu berharga dan sebagai satu cara untuk membantu klien untuk memperkembangkan objektif penubuhannya unruk memperkembangkan industri pelancongan dan juga industri usahawan di negara kita. Dengan kewujudan galeri ini diharapkan agar ianya mampu untuk membuka mata masyarakat kita berkaitan dengan pembuatan ini dan juga memperkembangkan lagi minda para pembuatan bot dinegara kita untuk terus berdaya saing lagi. Seterusnya diharapkan juga dengan penubuhan galeri ini mampu menarik minat masyarakat untuk mengunjunginya dan menjadikannya sebagai satu sumber rujukan untuk generasi masa kini yang sedang menuju arus kemodenan kini agar tidak terus melupakan suatu yang begitu berharga.