Laporan cadangan pengubahsuaian dan rekabentuk dalaman Kelab Proton di rumah banglo 2-tingkat sediada di atas Lot 76, Seksyen 89A, Jalan Ampang Kuala Lumpur / Sahrulyzam Arifin - Arifin, Sahrulyzam (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Tujuan kajian akhir ini dibuat sebagai laporan bagi projek akhir Diploma Rekabentuk Dalaman. Tajuk projek yang dicadangkan ialah Cadangan Merekabentuk Daiaman Kelab Proton.Com di atas Lot No. 76, Jalan Ampang ,Kuala Lumpur, untuk Hifni Production. Sebelum menjalankan projek ini, pelbagai prosedur perlu dilalui mengikut peringkatperingkat tertentu. Pelbagai fator-faktor penting perlu diambil kira terutamanya dari sudut ruang dalaman dan termasuklah persekitaran luar tapak. Langkah pertama sebelum memulakan projek ini ialah mengenalpasti setiap masalah-masalah di tapak cadangan dari aspek dalaman dan persekitaran tapak. Ini adalah amat penting kerana ianya bertujuan untuk menyelesaikan masalah di tapak supaya sesuai dengan projek yang dicadangkan. Selain itu, kajian kes terhadap ruang dalaman juga perlu di ambilkira sebagai kajian kes terhadap projek ini yang mana ianya mempunyai hubungkait dengan projek yang dicadangkan. Sehubungan dengan itu, kajian dan proses pengumpulan data ini akan diterapkan dalam proses rekabentuk yang selesa dan menarik. disamping mewuiudkan imej dan gaya yang tersendiri. Justeru itu juga, satu perancangan yang teliti telah dibuat sebelum merekabentuk cadangan ruang yang baru. Beberapa aspek penting perlu diambik kira untuk memastikan ruang yang dicadangkan mempunyai Kepentngan dan dapat memenuhi keperluan klien. Keselesaan untuk ahli-ahii juga amat penting agar penghuni tersebut dapat menikmati ruang dengan lebih selesa.