Rumah Hjh. Ramlah Bt Jasod, Kg Kubang Chandong, Bota Kanan, Perak Darul Ridzuan / Rozita Hassan and Nor Maya Gussalleh - Hassan, Rozita; Gussalleh, Nor Maya (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2001)
Bangunan tradisional yang masih kekal sering mendapat penghargaan yang tinggi daripada orang ramai. Penghargaan yang sedemikian disebabkan oleh mutu pertukangan yang baik, penggunaan bahan binaan yang bermutu tinggi dan kepekaan perekabentuk kepada aspek alam persekitaran seperti penerapan sumber iklim dalam rekabentuk, penyesuaian aspek sosial dan spiritual yang digabungkan ke dalam rekabentuk dengan harmoni hingga melahirkan bentuk bangunan yang sungguh menarik. Kajian dokumentasi Rumah Melayu Tradisional ini telah membuktikan bahawa rumah tersebut memang dihasilkan daripada daya kreativiti dan tahap pertukangan yang tinggi nilainya. Setiap aspeknya mencerminkan daya pemikiran dan pengalaman yang telah lama dikumpul. Kalau diambil daripad satu aspek pembinaan bangunan sudah pasti ia dapat diungkaikan dengan pengetahuan yang tersirat. Pembinaan rumah tradisional ini menggunakan bahan utama seperti kayu yelah melahirkan pelbagai bentuk bangunan yang unik di rantau ini. Kehalusan seni tukang-tukang Melayu membina bangunan yang cantik memang telah lama terkena. Tradisi seni yang tinggi nilainya masih lagi dipertahankan walaupun perubahan masa sering menghimpit dan mengancam warisan tersebut. Arus kemodenan telah banyakmerubah keadaan tersebut dan tukang-tukang yang mahir semakin hari semakin hilang di telan arus zaman serta menjadikan seni pertukangan yang unik itu semakin pudar. Proses pembinaan rumah Melayu tradisional ini juga agak unik. la di bentuk oleh keadaan sekitar dan dipengaruhi oleh keadaan iklim setempat. Hal ini berbeza dengan pembinaan bagi rumah-rumah kebudayaan lain seperti Cina dan India. Bangunan akan dibina dengan pembinaan tapak dan asas, kemudian diikuti pula dengan struktur bumbung yang biasa dibina di atas asas yang akan digunakan. Setelah siap struktur bumbung akan dipindahkan ke tempat lain iaitu setelah ditanggalkan daripada bentuknya. Setelah Semua struktur utama siap didirikan barulah bumbung dibina dengan kemasannya sekali dan menjadikan kawasan di bawahnya terhindar daripada panas matahari dan hujan. Semoga dengan adanya dokumentasi tentang Rumah Melayu Tradisional ini, serba sedikit dapat memberi dan meluaskan pengetahuan serta memberi lebih banyak penjelasan mengenai Rumah Melayu Tradisional ini terutamanya Rumah Melayu Perak.