Cadangan rekabentuk Butik Saloma di Lot 109,Pusat Pelancongan Malaysia (MTC) Jalan Ampang 50450 Kuala Lumpur untuk Tetuan Restoran dan Bistro Saloma / Rokiah Haji Bakar - Bakar, Rokiah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2007)
Projek ini.merupakan projek cadangan merekabentuk ruang dalaman Butik Saloma, di Pusat kraftangan Saloma,yang terletak di Jalan Ampang Kuala Lumpur. Cadangan ini adalah bertujuan untuk mempromosikan koleksi barang-barang serta fesyen pakaian allahyarham Tan Sri P.Ramlee dan Pn Sri Saloma pada era 60an hingga 70an. Sekaligus memperingati seniman agung kita itu sebagai pejuang seni dan budaya. Di samping itu, dapat menaikkan martabat Pusat kraftangan Saloma dibawah kelolaan Saloma Bistro & Theatre Restaurant. Objektif jangka panjang cadangan ini juga adalah untuk menarik pelancong samada dari dalam atau luar negeri. Bersempana 50 tahun meraikan kemerdekaan Negara sekaligus tahun melawat Malaysia. Kajian telah dibuat dengan menyoal selidik pihak yang berwajib serta para peniaga yang menjalankan pemiagaan di Pusat kraftangan Saloma. Hasil daripada soal selidik tersebut menyatakan rekabentuk ruang dalaman kedai kurang memuaskan serta kurang pelanggan. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai aktiviti serta ruangruang yang sediada di Pusat kraftangan Saloma berkenaan. Pada masa yang sama, gambar bangunan dan persekitaran,serta ukuran bangunan telah di ambil untuk rujukan saya.