Cadangan rekabentuk dalaman Kedai Buku Borders di Lot 19B, Tingkat Bawah, Kompleks Membeli-Belah Ipoh Parade, Jalan Sultan Abdul Jalil, Greentown, 30300 Ipoh, Perak / Noorul Hafiza Mohd Zain - Mohd Zain, Noorul Hafiza (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2006)
Cadangan rekabentuk dalaman Kedai Buku Borders ini adalah untuk menghasilkan satu projek gedung ilmu , bukan sekadar kedai buku. Gedung buku adalah tempat yang terdapat pelbagai jenis bahan iimu. Berlainan dengan kedai buku yang hanya memasarkan buku dan alat tuiis sahaja. Dalam projek Kedai Buku Borders ini melitian harus dibuat untuk menghasilkan sebuah gedung buku untuk semua golongan usia, perlu juga memikirkan bagaimana untuk menghasilkan sebuah gedung ilmu yang bukan sahaja berirtformasi malah mempunyai nilai-nilai abstrak. Mengikut pemerhatian yang dilakukan, boleh dikatakan hampir 90% orang ramai mengatakan kedai buku adalah tempat yang membosankan dan kurang menarik minat orang ramai. Malah jika ada yang berkunjung ke kedai buku hanya ingin meninjau bukannya untuk membaca atau membeli bahan ilmuan. Dan yang berpendapat bahawa ruang yang terlalu padat dan sempit serta rak buku yang tak teratur menyebabkan orang ramai kurang berminat untuk datang ke kedai buku jika tiada urusan tertentu. Dengan wujudnya sebuah gedung buku yang lengkap dengan pelbagai bahan ilmuan dan perkhidmatan , ini dapat menarik minat orang Malaysia untuk menjadikan membaca sebagai amaian hidup. Pada masa yang sama ini akan meningkatkan peratus orang ramai masuk ke kedai untuk membeli bahan ilmuan.