Laporan cadangan rekabentuk dalaman dan imej korporat “Urban Batik Centre” Lot 1182 dan 1183, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur Bagi Tetuan Razali Batik / Noor Baeti Elia Ab Ghani - Ab Ghani, Noor Baeti Elia (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2005)
Tujuan laporan akhir ini dibuat adalah untuk menganalisa projek akhir bagi kursus Diploma Rekabentuk Dalaman. Tajuk projek yang dicadangkan ialah cadangan rekabentuk dalaman dan imej korporat “Urban Batik Centre” Lot 1182 dan 1183, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur bagi Tetuan Razali Batik Sebelum menjalankan thesis ini, pelbagai prosedur perlu dilalui mengikut peringkat-peingkat tertentu. Pelbagai faktor penting perlu diambil kira termasuklah persekitaran luar tapak. Langkah pertama sebelum melakukan projek ini lalah mengenal pasti setiap masalah di tapak cadangan. Mengenal masalah, mengkaji masalah, dan mencari penyelesaiannya dianggap sebagai suatu elemen penting yang harus dinilai dari perspektif yang sewajarnya. lanya bertujuan untuk menyelesaikan setiap masalah yang ada dengan cara lebih efisyen dan sistematik agar lanya sesuai dengan projek yang dicadangkan. Kajian bermula dari asas bagunan hmgga ke bahagian bumbung bangunan. Selain itu, kajian terhadap butik, kilang dan pusat kraf juga diambil kira sebagai kajian kes terhadap projek ini yang mana lanya mempunyai hubungkait dengan projek ini.