Cadangan rekabentuk Ipoh White Coffee Cafe di Lot 15, Jalan Tun Sambanthan, 30000 Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Nur Eliana Mohamad - Mohamad, Nur Eliana (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2006)
Pembentukan sebuah rekabentuk adalah berdasarkan apa yang dilihat, apa yang dikaji serta penelitian tajam bagi menghasilkan suatu rekabentuk yang beijaya. Ia haruslah dilihat dari pelbagai aspek samada aspek luaran ataupun dalaman. Penggunaan elemen-elemen yang sesuai amat penting dalam penghasilan sesuatu projek bagi mendapatkan ketepatan konsep yang ingin ditonjolkan. Ini adalah kerana dengan menggunakan cara ini, sesebuah rekabentuk itu dapat dihasilkan dengan kesempumaan yang maksima. Kafe ini ditubuhkan bagi memberi imej tersendiri kepada Ipoh White Coffee dan sekaligus menjadikan kopi ini terkenel di Malaysia sekaligus di mata dunia. Dengan adanya kafe Ipoh White Coffee ini para pelaggan akan dapat menikmati kopi dengan lebih santai. Para pelancong yang datang ke Ipoh juga akan dapat merasai kopi asli yang lain dari yang lain. Ini kerana Ipoh White Coffee ini bukan seperti kopi putih yang lain. Ia mempunyai rasanya yang tersendiri.