Laporan cadangan merekabentuk ruang dalaman galeri penyu laut di Pusat Penyu dan Ekosistem Marin Rantau Abang 23050 Dungun, Terengganu / Norsalmi Ramli - Ramli, Norsalmi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2006)
Projek akhir ini merupakan kajian untuk merekabentuk ruang dalaman Galeri Penyu di Pusat Penyu dan Ekosistem Marin, Rantau Abang, Terengganu. Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk menkaji keupayaan dan juga potensi galeri yang dicadangkan dalam memberikan pendidikan kepada masyarakat tentang ancaman kepupusan yang sedang dihadapi oleh penyu-penyu di Malaysia. Selain daripada itu, kajian cadangan ini menumpukan kepada pemberian maklumat bagi tujuan pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat. Melaiui pewujudan galeri penyu ini, ia bakal menambahkan lagi pengetahun masyarakat tentang kewujudan penyu di Malaysia, bahaya yang sedang dihadapi oleh penyupenyu ini dan juga usaha-usaha yang dijalankan oleh kerajaan Malaysia bagi memastikan penyu terus wujud di Malaysia. Terdapat beberapa ruang pameran yang disediakan untuk para pengunjung lawati. Setiap ruang mempunyai rekabentuk yang berbeza, tetapi mempunyai kesinambungan dengan keseluruhan konsep. Setiap ruang mempunyai maklumat tersendiri yang ingin disampaikan kepada para pengunjung…