Cadangan menaik taraf Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung, Bota Kanan, Perak / Noriman Mat Ali @ Mohd Zain - Mat Ali @ Mohd Zain, Noriman (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2007)
Projek akhir ini merupakan cadangan pengubahsuaian rekabentuk dalaman untuk Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung, Bota Kanan, Perak. Matlamat utama adalah untuk memperkenalkan kepada orang ramai akan kewujudan spesis tuntung sejak dahulu lagi. Tetapi ramai yang tidak prihatin terhadap spesis hidupan air ini yang kian mengalami kepupusan. Menyedari hakikat itu, maka Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung di Bota Kanan, Perak ini diwujudkan dengan rasa penuh tanggungjawab untuk memelihara dan memulihara disamping memberi kesedaran kepada masyarakat umum tentang kepentingan menjaga alam flora dan fauna. Dengan wujudnya Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung ini, ia dapat membongkar rahsia kehidupan tuntung untuk tatapan masyarakat seterusnya generasi akan datang. Justeru dengan menaik taraf Pusat Konservasi ini, masyarakat dapat memenuhi aktiviti rekreasi dengan melawat Pusat Konservasi ini disamping menambah ilmu pengetahuan. Metadologi kajian yang dijalankan adalah melalui temuramah dan pemerhatian di Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung dan pengumpulan data dari buku, majalah serta internet bagi mendapatkan contoh-contoh reka bentuk yang terbaik. Dengan menaik taraf Pusat Konservasi ini, diharapkan dapat menarik minat masyarakat untuk berkunjung bagi mengetahui sepsis yang kian diancam kepupusan.