Laporan cadangan rekabentuk dalaman Restoran Larisata bagi Cawangan Lumut di Bangunan No. 6F Jalan Mustafa Al- Bakri, Lorong Bukit Ungku Busu, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Mohd Rafi Mohd Yusuf - Mohd Yusuf, Mohd Rafi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Melalui kajian dan penyelidikan yang telah dilakukan dapat dirumuskan di sini bahawa untuk merekabentuk atau mengubahsuai sesuatu ruang memerlukan penelitian dalam segala hal. Samada dari segi objektif projek, konsep, tapak kajian dan tema serta rujukan-rujukan yang dapat memberikan contoh untuk mendapatkan hasii yang baik. Kajian yang dijalankan bertujuan untuk mewujudkan suatu suasana yang bersesuaian dengan tapak dan lokasi kajian serta struktur bangunan itu sendiri. Kajian yang melibatkan bangunan kolonial memerlukan kajian yang terperinci, ini kerana struktur bangunannya kompleks dan memerlukan penjagaan dan pemulihan yang teliti. Pemuliharaan dan penjagaan agar kesan sejarah dapat dikekalkan dan dapat ditonjolkan keunikannya. Dengan adanya kajian sebegini, kita dapat memepelajari dan menghargai keunikan bangunan kolonial sebegini yang menarik dan unik. Selain daripada itu, kita juga harus bijak menilai senibinaan bangunan itu sendiri.