Kajian akhir ARC 471 Dewan Bandaran Ipoh / Mohd Azhar Mat Ali, Lina Mohd Zin and Nor Asliza Harun - Mat Ali, Mohd Azhar; Mohd Zin, Lina; Harun, Nor Asliza (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2002)
Negeri Perak merupakan salah sebuah negeri yang terkenal dengan keunikan senibinanya tersendiri yang jelas dapat dilihat pada bangunanbangunan yang kekal hingga sekarang. Secara umumnya diketahui bahawa sejarah Malaysia juga berasas dari negara ini disebabkan kemakmurannya pada masa silam hingga mendapat tumpuan pedagang-pedagang dari timur dan barat khususnya dikalangan Portugis, Belanda, India, Cina dan Inggeris. Kedudukannya yang strategik, terutama sekali di bahagian pantai barat terletaknya sebuah jalan perniagaan yang tertua dan terpenting pada ketika itu. Telah diketahui juga bahawa terdapat beberapa perhubungan perniagaan antara Empayar Rom, India dan China. Hasil dari pertembungan budaya yang telah dibawa oleh pedagangpedagang telah melahirkan beberapa kesan terhadap senibina yang terdapat di Malaysia.la telah mewujudkan beberapa bangunan yang mempunyai nilai senibina luar yang unik. Contoh bangunan-bangunan ialah seperti bangunan Stesen keretapi Ipoh, Penang Free School, Muzium Taiping, RHB bank di Ipoh dan sebagainya. Salah satu contoh lagi bangunan yang dimaksudkan ialah bangunan Dewan Bandaran yang terdapat di Ipoh, Perak.