Laporan kajian akhir cadangan rekabentuk dalaman Pusat Komuniti Remaja Xfresh di No 1077 Jalan Brash, Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz, 30350 Ipoh, Perak Darul Ridzuan untuk Xfresh Malaysia’s Premier Teen Community / Norasikin Khalid - Khalid, Norasikin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2005)
Remaja didefinisikan sebagai masa peralihan dari masa kanak-kanak ke masa dewasa. Batasan usia remaja menurut WHO (badan PBB untuk kesehatan dunia) adalah 12 sampai 24 tahun. Namun jika pada usia remaja seseorang sudah berkahwin, maka ia termasuk dalam golongan dewasa atau bukan lagi remaja. Sebaliknya, jika usia sudah bukan lagi remaja tetapi masih tergantung pada orang tua, maka dimasukkan ke dalam kelompok remaja. Belia atau remaja - satu golongan penting dalam masyarakat bukan sahaja kerana bilangannya (yang beijumlah lebih 10 juta), akan tetapi kerana mereka merupakan penyambung usaha yang dirancang dan dilaksanakan hari ini. Merekalah yang akan meneruskan perjuangan ini supaya negara muncul sebagai sebuah negara maju di abad-abad mendatang. Kaum remaja akan mengambil alih teraju kepimpinan negara, menjadi sumber tenaga mahir untuk menggerakkan sektor perindustrian dan mendirikan benteng pertahanan negara. Remaja boleh dijadikan asset kepada masyarakat atau sebaliknya boleh juga menjadi satu bebanan. Apa yang telah berlaku kebelakangan ini menyebabkan kita harus berasa bimbang. Malah kehadiran mereka kadang kala menimbulkan masalah dan jika tidak diatasi, ia boleh mendatangkan ancaman kepada kehidupan masyarakat umum.