Senibina Melayu tradisi kajian dan dokumentasi senibina Melayu tradisi: Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Lambor, 32600, Bota, Perak Darul Ridzuan / Norafiza Azizan, Ahmad Hafizie Md Nor and Mohamad Hanif Abdul Wahab - Azizan, Norafiza; Md Nor, Ahmad Hafizie; Abdul Wahab, Mohamad Hanif (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2001)
Masjid merupakan salah satu daripada senibina yang tertua di dalam peradaban Islam. Masjid yang terawal dibina oleh Rasullullah S.A.W. yang dikenali sebagai Masjid Nabi di Madinah. Selain sebagai beribadat, masjid juga berfungsi sebagai pusat menimba ilmu, berdakwah, perlaksanaan undang-undang dan sebagai pusat perjumpaan seluruh urnat Islam. la dianjur dan dilaksanakan oleh Rasuiliulah S.A.W. bersama-sama sahabatsahabatnya. Kini, Islam talah berkembang ke seluruh dunia. Banyak pengaruh Islam tersebar luas ke pelusuk dunia terniasuklah di kawasan Nusantara ini. Senibinaan dan monumen seperti masjid tetah mula terserap ke dalam budaya kehidupan orang Melayu. Atas dasar itu, Kumpulan karni telah memilih masjid teFlua di Lambor Kanan iaitu Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Perak Darul Ridzuan sebagai bahan sejarah yang perlu dikaji dan didokumentasikan. Dengan ini ia sedikit sebanyak dapat dijadikan panduan dan rujukan bagi generasi akan datang.