Cadangan rekabentuk dalaman pusat rekabentuk labu sayong di No 2 Jalan Sultan Azlan Shah 30250 Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Noor Hidayah Ahmad Sani - Ahmad Sani, Noor Hidayah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2006)
Dalam menghasilkan sesuatu rekabentuk, penggunaan pancaindera memainkan peranan penting dalam menganalisa berdasaikan apa yang dilihat, didengar, disentuh dan dirasa. Kombinasi ini akan manghasilkan idea rekabentuk yang beijaya. Ia juga haruslah dilihat dari pelbagai aspek sama ada luaran mahupun dalaman. Penggunaan elemen-elemen yang sesuai amat penting dalam penghasilan sesuatu rekabentuk bagi mendapatkan kesinambungan antara konsep projek yang ingin ditonjolkan. Dengan cara ini penghasilan sesuatu rekabentuk dapat memenuhi keperluan pengguna. Justeru itu, satu perancangan yang teiiti telah dibuat sebelum merekabentuk cadangan yang baru. Secara keseluruhannya, rekabentuk baru yang dibuat haruslah menepati ciri-ciri dan kehendak penggunanya serta bersesuaian dengan konsep yang ingin diterapkan. Pusat Rekabentuk Labu Sayong ini ditubuhkan sebagai salah satu penyumbang kepada masyarakat dalam memperluaskan lagi ilmu pengetahuan tentang proses pembuatan labu sayong selaras dengan saranan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia (KeKKWA). Oleh itu, rekebentuknya haruslah menyentuh kepada aspek praktikaliti dan juga nilai estetik. Dengan adanya pusat ini dapat membantu masyarakat untuk mengunjungi pusat rekabentuk labu sayong ini sebagai satu cabang seni disamping dapat mempromosikan produk serta jenis-jenis labu sayong yang terdapat di pusat ini.