Cadangan rekabentuk dalaman Johnny’s Restaurant dl Lot Besar 484, No 1 & 2, Jalan Iskandar Shah, Jalan Titi Panjang, 32200 Lumut / Norasikin Tahir - Tahir, Norasikin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2007)
Tujuan laporan ini dibuat adalah untuk menganalisa bagi projek akhir Diploma Rekabentuk Dalaman.Tajuk projek yang dicadangkan ialah merekabentuk ruang dalaman ‘Johnny’s Restaurant’ di atas Lot 484, No 1 & 2, Jalan Iskandar Shah, Jalan Titi Panjang, 32200 Lumut, Perak. Hasil laporan ini mengambil kira pelbagai faktor penting terutamanya dari sudut ruang dalaman dan ruang persekitaran tapak. Langkah pertama yang diambil sebelum melakukan projek ini adalah mengenalpasti setiap masalah yang ada di tapak cadangan dari aspek dalaman dan persekitaran tapak. Langkah-langkah ini amat penting kerana ia bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang ada di tapak tersebut. Selain itu kajian dan penyelidikan terhadap klien perlu diambil kira kerana ia dapat membantu proses merekabentuk. Melalui kajian dan pengumpulan data yang telah dijalankan secara tidak langsung dapat membantu proses merekabentuk dimana ia akan menghasilkan rekabentuk yang selesa, menarik serta memenuhi segala aspek termasuk imej dan perancangan ruang, sehubungan itu satu perancangan yang teliti telah dibuat sebelum merekabentuk ruangan baru. Beberapa aspek penting perlu diambilkira bagi memastikan ruang yang dihasilkan memberikan keselesaan dan bersesuaian serta memenuhi kehendak pelanggan dan pengguna. Oleh sebab itu, segala faktor psikologi perlu diambilkira agar elemen-elemen yang diterapkan dapat memberikan kepuasan dan keselesaan kepada pelanggan yang mengunjungi restoran ini.