Laporan cadangan menaik taraf ruang dalaman bilik pameran dan pusat servis Chevrolet di Lot 123 dan 124, Jalan Dato’ Seri Ahmad Said, Bandaraya Ipoh, Perak untuk Tetuan DRB - Hicom Berhad / Lily Suhana Mohd Nawi - Mohd Nawi, Lily Suhana (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Kedatangannya tak diduga tetapi kehadirannya merancakkan lagi persada permotorandi Negara ini apatah lagi ia didatangkan dengan jenama Chevrolet yang cukup kukuh daripada pengeluar kereta terbesar dunia, General Motors (GM). Dalam sesebuah Negara, terdapat pelbagai jenis tarikan, dimana sesetengah darinya masih mengekalkan tarikan yang berbeza kepada penduduk setempat dimana ia dipasarkan. Model yang pertama yang diperkenalkan pada 3 November 1911, Chevrolet adalah satu-satunya automotif brand yang penuh berjaya dengan segaia kehendak yang diperlukan dan menjadi inspirasi kepada ribuan manusia di merata dunia tak kira di dalam mahupun diluar. The Chevrolet Motor Car Company ditubuhkan dalam tahun 1909 oleh sebuah persekutuan oleh William Durant, dimana beliau menerajui General Motors (GM) bersama - sama Louis Chevrolet iaitu juara lumba kereta pada ketika itu. Syarikat ini berjaya berdasarkan perkataan ‘go’, dimana Chevrolet telah muncui sebagai “fourth the best - selling “ di Amerika Syarikat pada tahun 1916 dan beirjaya menjua! 100,000 unit jualan pada tahun yang berikutnya. Chevrolet bergabung dengan General Motors Corporation pada tahun 1918, dengan logo yang direka buat kali pertamanya pada 1914 yang diilhamkan oleh wallpaper pattern yamg direka oleh William Durant di bilik hotel di Paris. Disamping itu juga ia menerapkan logo Switzerland untuk logo Chevrolet kerana Louis Chevrolet berasal dari Switzerand.