Perbandingan diantara kayu dan keluli terhadap rintangan api / Mohd Yunus Yaacob - Yaacob, Mohd Yunus (1995)
Kertas kajian yang bertajuk “perbandingan diantara kayu dan keluli dalam rintangan api” ini telah disediakan hasil dari kesedaran tentang pentingnya daya rintangan api sesuatu bahan khasnya bahan binaan bangunan. Rintangan api pada umumnya boleh diertikan sebagai daya tahan sesuatu bahan terhadap kesan api sehingga ketahap yang diperlukan. Dalam sektor industri pembinaan pula terdapat berbagai jenis bahan binaan, diman a setiap bahan mempunyai ciri-ciri dan sifat rintangan api yang berbeza-beza diantara satu sama lain. Konkrit, keluli dan kayu adalah merupakan utama bahan yang lazimnya digunakan sebagai elemen bangunan. Pada ah ad ini konkrit adalah merupakan bahan yang paling popular digunakan sebagai elemen bangunan diikuti oleh keluli dan kayu. Konkrit digunakan secara meluas disebabkkan oleh kos pembinaan konkrit adalah lebih murah berbanding keluli dan kayu disamping kaedah keija yang lebih mudah serta faktor daya rintangan api yang tinggi..