Cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Terowong Sejarah Pasir Salak diatas Lot 1324, Kompleks Sejarah Pasir Salak, 36800 Kampong Gajah, Perak Darul Ridzuan untuk penolong kurator Muzium Kompleks Sejarah Pasir Salak / Khairul Afzal Mohamed Rais - Mohamed Rais, Khairul Afzal (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2005)
Laporan Projek Akhir THE 386 merupakan laporan lengkap mengenai projek akhir semester enam. Laporan ini merekodkan peijalanan dan perkembangan projek dari permulaannya sehingga tamat projek. Matlamat projek ini adalah untuk menarik lebih ramai pengunjung dan seterusnya menjadikan muzium menjadi satu tempat lawatan di masa lapang dan sumber maklumat. Objektif projek ini adalah menjadikan muzium sebagai tempat mencari dan menimba ilmu dan menghilangkan pandangan orang ramai akan muzium di negara ini. Proses rekabentuk dibuat berdasarkan metodologi yang disediakan. Di setiap peringkat, penulis akan menghadiri sessi kritik bersama pensyarah untuk memastikan proses rekabentuk adalah mengikut garis panduan yang telah ditetapkan. Rekabentuk akhir dibangunkan berdasarkan konsep rekabentuk yang dipilih, iaitu “Bumi Pahlawan Melayu” . Konsep rekabentuk ini telah diaplikasikan dalam rekabentuk untuk mendapatkan cadangan akhir yang memenuhi matlamat dan objektif projek.