Cadangan rekabentuk dalaman hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama, di Lot 5, Lorong Lengkok Harimau, Jalan Sultan Azlan Shah, 31400, Ipoh Perak / Haida Baharuddin - Baharuddin, Haida (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Memelihara haiwan kesayangan adalah suatu perkara biasa bagi masyarakat hari ini untuk memmpamerkan rasa kasih dan sayang terhadap haiwan peliharaan. Merawatnya juga adalah suatu keperluan untuk menjaga kesihatannya. Bagi pemilik Klinik Haiwan Pertama ini, Dr. R. Murugaya, pemeiiharaan dan penjagaan haiwan peliharaan perlu dijaga keperluannya untuk mengelak haiwan tersebut daripada penyakit berjangkit atau tidak. Penjagaan yang lain adalah seperti spa haiwan peliharaan atau ’grooming’ telah diwujudkan bagi penjagaan kebersihan haiwan tersebut dengan menjaga dan merapikan bulu, kuku serta membersihan sekitar hidung dan mata haiwan peliharaan tersebut. Klinik Haiwan Pertama ini terletak di Sitiawan, Perak dan merupakan klinik haiwan yang petama dibuka disekitar Sitiawan dan kekal dibuka pada hari ini. Semua kemudahan terdapat di klinik ini, seperti kemudahan perawatan haiwan peliharaan, ’grooming’, mandian wangian, dan hotel haiwan. Cadangan projek adalah merekabentuk hotel haiwan dan keseluruhan rekabentuk yang asal supaya lebih menarik dan selesa dan mencari penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh pelanggan dalam suatu kaedah sesi menemu ramah klien di Sitiawan dimana soalan-soalan yang berkaitan telah diajukan kepada beliau. Selain itu, kajian ini turut dibantu melalui kaedah rujukan. Sebarang kesulitan atau ketidak pastian akan dirujuk melalui buku, majalah dan pakar. Bagi hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama ini, suasana moden keceriaan bersesuaian dengan gaya dan konsep iaitu sabagai ‘Cubical and Circle’. Bagi menghasilkan rekabentuk yang menarik, beberapa kajian kes telah dilakukan unutk memberi idea-idea baru rekabentuk bagi hotel haiwan ini.