Peranan Petronas didalam pembangunan hartanah di negara ini. Kes Kajian : Sektor Hiliran / Fazidah Hanim Sulaiman - Sulaiman, Fazidah Hanim (1987)
Secara amnya, disertasi ini adalah mengkaji secara menyeluruh organisasi PETRONAS. Iaitu bermula daripada latarbelakang yang membawa kepada penubuhannya, objektif penubuhannya dan sektor-sektor yang terdapat. Kajian secara khusus dibuat ke atas Sektor Hiliran iaitu dengan mengkaji jenis-jenis pembangunan yang melibatkan anak-anak syarikat milik PETRONAS yang berada dibawah Sektor Hiliran dan sumbangannya kepada pembangunan harta tanah di negara ini. Seterusnya penulis telah mengambil Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA) sebagai perbandingan. Penulis telah mengkaji program program pembangunan harta tanah telah, sedang dan akan dijalankan oleh UDA dan menentukan jenis-jenis pembanguann dimana melibatkan UDA. Sebagai mengukur sejauh manakah pembangunan yang telah dijalankan oleh Sektor Hiliran, perbandingan telah dibuat dengan pembangunan yang dijalankan oleh UDA. Perbandingan yang dibuat adalah daripada berbagai segi seperti kawasan dan jenis pembangunan. Daripada perbandingan tersebut, penulis telah membuat kesimpulan menentukan sejauh manakah penglibatan Sektor Hiliran didalam pembangunan harta tanah di negara ini.