Kegagalan struktur tanah punca dan cara mengatasinya kajian kes: Hulu Kelang / Haslili Mohd Hashim - Mohd Hashim, Haslili (2002)
Sejak akhir-akhr in kejadian tanah runtuh di Malaysia semakin menjadi-jadi. Terkini yang berlaku di Kulai, Johor dan Kuching , Sarawak pada awal tahun 2002 dimana ia telah meragut banyak nyawa dan mengakibatkan kerosakan benda. Disamping 2 kejadian tanah runtuh yang dinyata di atas terdapat banyak lagi kejadian tanah runtuh yang berlaku di Malaysia. Rentetan daripada kejadian-kejadian tanah runtuh yang berlaku, penulis terpanggil untuk mengkaji punca kejadian tanah runtuh dan cara mengatasi masalah tersebut. Diharapkan kajian ini akan dapat memberikan gambaran dan kesedaran kepada kita semua tentang pentingnya pengawalan pembangunan agar kejadian tanah runtuh, hakisan, tanah jerlus dan bahaya alam yang lain dapat diatasi.