Prospek pembangunan bersepadu dimasa hadapan. Kes: projek Riverside City, Jalan Pekeliling, Kuala Lumpur / Rohayati Zakaria - Zakaria, Rohayati (1998)
Kuala Lumpur mengalami perubahan pembangunan dan penumpuan yang pesat pada dekad ini. Sebagai pusat pentadbiran negara, perkembangan yang teratur perlu dirancang untuk mencerminkan keunggulannya. Sistem perancangan dan kawalan memainkan peranan yang penting untuk menjamin perkembangan yang positif. Oleh kerana setiap inci tanah di Kuala Lumpur mempunyai nilai yang tinggi dan terhad, pembangunan-pembangunan yang dapat memberikan pulangan yang tinggi akan mendapat tempat di Kuala Lumpur seperti pembangunan perdagangan dan kediaman. Permintaan yang terlalu tinggi terhadap sektor hartanah dan masalah terlalu penumpu di pusat bandar Kuala Lumpur, telah menimbulkan masalah kesesakan yang semakin meruncing. Berikutan daripada itu, telah memaksa pihak kerajaan terutamanya Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan pihak-pihak yang terbabit mencari altematif yang terbaik untuk mengatasinya masalah yang timbul. Pembangunan bersepadu merupakan altematif yang terbaik ketika ini bagi menampung permintaan sektor hartanah yang tinggi, mengatasi masalah kesesakan di pusat bandar, disamping dapat menyeimbangkan penduduk ke seluruh bandar Lebih-lebih lagi perlaksanaan pembangunan bersepadu ini didapati lebih menguntungkan jika dibandingkan dengan pembangunan jenis “piece meal”. Kajian terhadap pembangunan bersepadu ini adalah untuk menganalisa prospek pembangunan yang di laksanakan itu di masa hadapan serta penerimaan masyarakat terhadap pembangunan jenis bersepadu ini untuk memastikan ianya dapat diterima didalam sektor pembangunan negara.