Sejauhmana bangunan-bangunan tinggi menyediakan peralatan, kemudahan dan ruang kemudahan untuk melakukan penyenggaraan kebersihan / Wan Nurulhekmah Wan Mokhtar - Wan Mokhtar, Wan Nurulhekmah (1999)
Penyelenggaraan bangunan-bangunan tinggi di Malaysia masih kurang dititik beratkan akibatnya banyak bangunan yang telah hilang fungsi sebelum dapat mencapai hayat ekonominya. Jika dibandingkan dengan bangunan-bangunan di luar negara, bangunan di Malaysia jauh ketinggalan dari segi penjagaannya untuk mencapai hayat yang sebenar bagi sesebuah bangunan. Jadi untuk mewujudkan sesebuah bangunan yang baik dari segi fungsinya maka perlulah diwujudkan satu badan pengurusan untuk menyenggarakan bangunan semasa peringkat rekabentuk, semasa bangunan dalam pembinaan dan setelah bangunan itu siap dan diduduki. Penyenggaraan yang baik dan mencukupi akan menjamin nilai sesuatu aset atau hartanah. Pelaburan di dalam pembinaan bangunan tentunya mahukan pulangan yang memuaskan. Jesteru itu sesebuah bangunan mestilah disenggarakan dengan lebih berkesan dan profesional bagi memperolehi ‘best value for money’. Penyenggaraan yang berkesan memerlukan pendekatan yang strategic.¹