Sistem keselamatan dan kawalan di bangunan bank kajian kes : Bank Simpanan Nasional & Bank Bumiputera Commerce / Haniza Boeran - Boeran, Haniza (2000)
Sesebuah bangunan bank tidak akan sempurna tanpa Sistem Keselamatan yang sesuai kerana fungsinya sebagai pedagang matawang menyebabkan bangunan jenis ini terdedah kepada pelbagai risiko keselamatan seperti penyelewengan, rompakan dan Iain-lain. Tanpa sistem keselamatan yang sempurna institusi perbankan dianggap tidak selamat dan ini boleh menggugat keyakinan pelabur di bank tersebut. Secara ringkas dissertasi ini telah mengkaji mengenai sistem-sistem keselamatan yang digunakan oleh bangunan bank masakini. Kajian di buat berdasarkan kajian di 2 buah bank iaitu Bank Simpanan Nasional Shah Alam dan Bank Bumiputera Commerce serta 10 bank lain yang diambil secara ram bang. Aspek kajian adalah merangkumi struktur organisasi pengurusan keselamatan, kaedah-kaedah kawalan keselamatan, peralatan-peralatan keselamatan, masalah-masalah keselamatan, punca-punca dan kesannya. Satu sistem yang lebih baik dicadangkan berdasarkan keperluan yang sepatutnya dipenuhi untuk meningkatkan lagi sistem keselamatan di bangunan bank.