Faktor-faktor yang mempengaruhi nilai pasaran sewa rumah kedai dua tingkat di Shah Alam / Ramli Mohamed Amin - Mohamed Amin, Ramli (1996)
Rumah kedai dua tingkat di Shah Alam adalah merupakan jenis rumah kedai yang pesat dibangunkan dengan membangunnya kawasan perumahan dan industri. Permintaan yang tinggi terhadap keperluan ruang niaga di Shah Alam menyebabkan berlaku perubahan pada sewa dan harga hartanah ini. Di samping itu faktor-faktor yang turut mendorong kepada perubahan sewa seperti faktor lokasi, kuasa beli penduduk, alam sekitar, kemudahan awam dan lain-lain lagi. Adalah penting untuk menentukan faktor sebenar yang betul-betul mempengaruhi nilai pasaran sewa rumah kedai dua tingkat di Shah Alam. Tidak semestinya fkktor yang dijangkakan mempengaruhi nilai pasaran sewa setempat merupakan faktor sebenar sebelum ianya dibuat anali9a dan kajian yang mendalam. Diharapkan dengan penyiapan tesis ini dapat memberi maklumat dan bimbingan kepada pelajar untuk menganalisa sesuatu faktor mempengaruhi dan mengaitkannya dengan teoriteori dan model-model ekonomi perbandaran yang dikemukakan oleh ahli-ahli ekonomi.