Tangga pelbagai guna untuk ladang mangga / Muhammad Haizam Ibrahim - Ibrahim, Muhammad Haizam (Fakulti Seni Lukis Dan Seni Reka, 2004)
Pertanian adalah satu pekerjaan yang mendatangkan kesan positif kepada manusia selain daripada pekerjaan yang lain, malah pertanian juga dapat meningkatkan ekonomi negara. Walaupun petani atau pekerja diladang mempunyai kemahiran dan kefahaman mereka sendiri, namun begitu para petani lupa bahawa keselamatan, keselesaan dan kesihatan juga penting bagi mereka apabila menjalankan sesuatu pekerjaan. Dalam kontek pertanian moden, para petani haruslah mempunyai kefahaman yang luas tentang pertanian selain dari pengalaman yang telah mereka tempuhi sebelum ini. Kajian ini menguji petani di negara ini mementingkan ciri-ciri yang dinyatakan diatas, atau pun disebaliknya. Selain itu kajian mengenalpasti masalah rekabentuk alatan yang sering dihadapi oleh para petani dan juga masalah didalam sesuatu organisasi. Hasil kajian mendapati bahawa para petani memerlukan sesuatu produk yang ringkas, ringan dan mudah dibawa kemana sahaja serta mempunyai ciri-ciri keselamatan, ini kerana para petani kebanyakan yang berusia dalam lingkungan 45-65 tahun masih giat menjalankan pertanian. Seterusnya dapatan kajian menunjukkan hanya peralatan yang efisyen sahaja yang dapat membantu mengurangkan bebanan yang di hadapi dan juga menaikkan prestasi para petani.