Tanggapan pelajar UiTM Sarawak, Kampus Samarahan terhadap etika sahsiah rupadiri / Aida Montong ...[et al.] - Montong, Aida; Jusoh, Siti Khadijah; Yunus, Mohd Yuzrimd; Badduwi, Wan Salmiwan; Duren, Zamri (UITM Sarawak,Kampus Samarahan, 2001)
Kajian ini adalah mengenai tanggapan para pelajar Universiti Teknotogi Mara (UiTM) terhadap etika sahsiah rupadiri dimana kajian kesnya bertempat di UiTM Cawangan Sarawak Kampus Samarahan. la dilihat dalam konteks untuk mengenalpasti tanggapan para pelajar disamping mengkaji sambutan dan mendapatkan cadangan untuk diajukan kepada pihak pengurusan mengenai langkah-langkah yang pertu dititikberatkan serta sesuai dan boleh diterima oleh golongan pelajar untuk metnpraktikkan etika sahsiah rupadiri. Sampel kajian kami terdiri daripada 100 orang responden yang dipilih melalui kaedah pemerhatian, temuduga dan pengedaran borang soalselidik. Ujian untuk penganalisaan data adalah menggunakan program Statistical Package for Social Science 7.5 for window ( SPSS). Basil kajian ini menunjukkan bahawa a) Pelajar yang sertng melanggar peraturan universiti adalah diantara golongan yang banyak menolak etika sahsiah rupadiri. b) Pelajar yang kurang memahami kebaikan-kebaikan yang terdapat dalam etika sahhsiah rupadiri sering mempertikaikan keberkesanan etika ini dan c) Pelajar yang terpengaruh dengan peraturan -peraturan dan gaya hidup pelajar-pelajar dari universiti lain lebih cenderung mempcotes kecana mereka inginkan kebebasan dan mengikut perkembangan terkini. Kestmpulannya, masatah untuk mengaplikasikan etika sahsiah rupadiri yang di praktikkan di Universiti Teknologi Mara Cawangan Sarawak Kampus Samarahan (UiTMCSKS) adalah disebabkan oteh faktor-faktor dalaman dan luaran yang menjadi penentu kepada pemahaman mereka kepada konsep iniKuasa penentu ini merupakan jentera yang berfungsi untuk mempastikan samaada para petajar menerima dan seterusnya mengaplikasikannya ataupun sebaliknya.