Kerusi rehat untuk penoreh getah / Amar Muhamad - Muhamad, Amar (Fakulti Seni Lukis Dan Seni Reka, 2004)
Sektor Pertanian merupakan salah satu penyumbang utama dalam pertumbuhan ekonomi dalam Negara kita. Namun begitu, industri ini seakan-akan ketinggalan dan tidak diberi perhatian khusus jika dibandingkan dengan sektor-sektor industri lain.Getah adalah antara contoh dalam sektor pertanian yang banyak menyumbang kepada ekonomi Negara Malaysia. Terlalu banyak dan luas penggunaan getah di Negara kita ini malah kita menjadi salah sebuah Negara yang popular dalam import dan eksport getah. Disebalik kejayaan itu, masih banyak sebenarnya kekurangan yang ada untuk melancarkan lagi kerja-kerja diladang getah itu. Salah satunya ialah tiadanya tempat atau kerusi khas untuk penoreh berehat. Masalah ini nampak macam masalah kecil tetapi ianya lebih perit bagi diri seorang penoreh. Dalam apa jua kerjapun, kita memerlukan rehat dan rehat itu mestilah mengcakupi rasa keselesaan. Hingga ke hari ini,kita jarang sekali mendengar perindustrian perabot digabungkan dalam sektor pertanian ini terutama sekali dalam pertanian getah ini. Mungkin kurangnya pendedahan dan tiada pihak yang berani tampil untuk memajukan dan menggabungkan unsur-unsur perabot dalam pertanian menjadi antara punca utama berlakunya masalah ini Bagi memajukan lagi industri perabot dalam sektor pertanian, satu perabot seperti kerusi rehat khas perlu dicipta atau direka khusus untuk pekerja di ladang getah itu supaya mereka ini mendapat rehat yang lebih selesa sewaktu menorah getah. Oleh itu satu kajian akan dijalankan untuk mengatasi masalah ini. la secara tidak langsung dapat menggabungkan dan memajukankan industri perabot ini dalam sektor pertanian yang semakin menuju ke arah kemajuan