Kefahaman pelajar Ijazah Sarjana Muda Akademi Pengajian Islam Kontemporari UiTM Shah Alam terhadap Sistem Gadaian Konvensional dan Ar-Rahnu / Nursaidatul Jannah Binti Mohamad Kamil - Mohamad Kamil, Nursaidatul Jannah (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2018)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menganalisis tahap kefahaman Pelajar Ijazah Sarjana Muda Akademi Pengajian Islam Kontemporari di UiTM Shah Alam terhadap sistem gadaian konvensional dan ar-rahnu. Objektif kajian ialah pertama mengkaji tahap kefahaman dan kesedaran pelajar terhadap sistem gadaian konvensional dan ar-rahnu. Kedua, mengukur tahap kesedaran pelajar mengenai keperluan dan kepentingan Sistem Ar-Rahnu terhadap kewangan Islam. Ketiga, menganalisis keutamaan pelajar dalam pemilihan di antara sistem gadaian Islam dan sistem gadaian konvensional. Bagi tujuan pengumpulan data pengkaji menggunakan kaedah kuantitatif iaitu kaedah pengedaran borang soal selidik kepada pelajar. Hasil daripada kajian menunjukkan majoriti pelajar faham dan sedar akan sistem gadaian arrahnu.