Penggunaan aplikasi MApEC dalam pembelajaran terminologi asas Bahasa Inggeris / Rafidah Kamarudin .. [et al.] - Kamarudin, Rafidah; Rahim, Muhamad Izzat; Abd Karim, Norfazlika; Syed Aziz Baftim, Sharifah Sheha; Ismail, Zainon; Zainal Arifin, Mazliyana (Penerbit UiTM (UiTM Press), 2018)
Masalah penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar merupakan isu yang sering dibincangkan di Malaysia. Walaupun Bahasa Inggeris merupakan bahasa kedua di negara ini, pelajar di pelbagai peringkat sama ada di sekolah mahupun dipusatpengajian tinggi, masih mengalami kesukaran dalam menguasai bahasa kedua ini. Mengambil kira masalah tersebut serta kecenderungan pelajar hari ini terhadap penggunaan peranti mudah alih dalam aktivitipembelajaran, MApEC yang merupakan aplikasi telefon mudah alih dalam pengajaran dan pembelajaran telah dibangunkan. Objektif utama MApEC dibangunkan adalah bagi membantu pelajar khasnyayang mengikuti pembelajaran Bahasa Inggeris di pusat pengajian tinggi dalam memahami terminologi asas Bahasa Inggeris menggunakan pendekatanyang lebih menarik berbanding kaedah konvensional. MApEC boleh diakses secara luar talian dan mempunyai lapan ciri utama iaitu course info, about us, contacts, download, reading, writing, dictionary dan podcast. Walaupun pembangunan MApEC masih diperingkat awal, hasil soal selidik menunjukkan secara umumnya responden memberikan maklum balas yangpositif serta berpuas hati dengan penggunaan aplikasi tersebut kerana ia mudah diakses, dikendalikan serta mesra pengguna. Responden berpendapat MApEC dapat membantu mereka memahami terminologi asas dalam pembelajaran Bahasa Inggeris.