Sistem ‘Indus-Train’: medium pemantauan dan penilaian pelajar semasa latihan industri / Amminudin Ab Latif … [et al.] - Ab Latif, Amminudin; Alias, Rohaya; Bachok, Mohd Fairuz; Mat Yusof, Nur 'Ain; Mohd Latib, Farah Wahida; Osman, Ahmad Rasidi; Tholibon, Duratul Ain; Nazarudin, Ainamardia; Wan Abdullah, Wan Zukri; Zainudin, Mohd Razmi; Jaafar, Mohd Risham (Penerbit UiTM (UiTM Press), 2018)
Latihan industri merupakan satu kursus wajib dalam program Diploma Kejuruteraan Awam, UiTM Pahang bagi memberi pendedahan amalan kejuruteraan yang sebenar kepada para pelajar dan untuk memenuhi keperluan kelayakan akreditasi 'Engineering Technician Accreditation Council'(ETAC). Namun begitu, proses penilaian dan pemantauan ke atas pelajar yang menjalani latihan industri adalah tidak sistematik kerana buku log tidak lengkap, rubrik pemarkahan tidak spesifik, penilaian oleh pensyarahyang bukan dalam bidang kepakarannya, tiada dan tidak berkala lawatan dan pemeriksaan ke tapak oleh penyelia fakulti, tiada pemantauan aktiviti harian oleh penyelia fakulti serta laporan akhir tidak berformat. Dalam era globalisasi kini, kaedah ini seharusnya perlu ditambahbaik bagi memastikan latihan industri pelajar lebih sistematik, berdaya saing, mengurangkan kos pengurusan serta mencapai kelestarian dalam penilaian latihan industri. Oleh itu, sistem 'Indus-Train' telah dibangunkan oleh Kumpulan Inovatifdan Kreatif(KIK) (CivTEX), FKA UiTM Pahang bagi membantu jabatan menyelesaikan masalah-masalah yang berbangkit berkaitan dengan pemantauan dan penilaian latihan industri. Impakpositif utamayang diperoleh adalahpeningkatan pencapaianpelajar dalam hasil kursus (CO) secara spesifiknya COl iaitu peningkatan 13.2%. Disamping itu,sistem ini juga menjimatkan masa dan mengurangkan kos. Nilai tambah sistem ini adalah sijil latihan industri dapat dicetak pada akhir semester dan melalui kod bar sijil ini, ia dapat diimbas menggunakan aplikasi khas telefon pintar untuk melihat segala laporan aktiviti-aktiviti pelajar ketika menjalani latihan industri. Sijil ini boleh dijadikan salah satu dokumen bagi tujuan permohonan pekerjaan.