Peranan dan Sistem Pengurusan Zakat di UiTM : kajian tahap kefahaman pelajar Asnaf fi Sabilillah di UITM Puncak Alam / Muhammad Ilham Tahir - Tahir, Muhammad Ilham (Universiti Teknologi MARA, Selangor, Puncak Alam Campus, 2018)
Masyarakat Islam bertanggungjawab terhadap zakat kerana zakat merupakan salah satu daripada rukun Islam yang keempat. Isu agihan zakat sering menjadi perbualan hangat di kalangan masyarakat tentang lebihan wang agihan yang dibuat terhadap penerima asnaf. Timbul persoalan mengenai permasalahan berkenaan keberkesanan agihan zakat yang menjaga harta ini. Justeru, kertas ini membincangkan kefahaman asnaf fi sabilillah dan konsep zakat dalam ledakan ekonomi sekarang. Perbincangan yang dijalankan dalam kajian ini membincang secara terperinci mengenai persoalan yang timbul dalam kalangan kita dan kertas ini juga memberi beberapa cadangan pendekatan bagi menyelesai permasalahan yang ada.