Penalti terhadap kelewatan bayaran kad kredit : kajian perbandingan Sistem Perbankan Islam dan konvensional / Qurratu’Aini Yusof - Yusof, Qurratu’Aini (Universiti Teknologi MARA, Selangor, Puncak Alam Campus, 2017)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menganalisis penalti kelewatan bayaran kad kredit di antara Perbankan Islam dan Konvensional yang tidak mengikuti kehendak syarak. Objektif kajian ialah pertama mengenal pasti penalti yang dikenakan terhadap kelewatan bayaran kad kredit dalam Sistem Perbankan Islam dan Konvensional. Kedua, menghuraikan penggunaa kad kredit menurut pandangan Islam. Ketiga, menganalis perbandingan penalti antara Sistem Perbankan Islam dan Konvensional. Bagi tujuan pengumpulan data, pengkaji telah menggunakan kaedah kajian kualitatif iaitu kaedah analisis dokumen dan temu bual semi berstruktur. Hasil daripada kajian menunjukkan Sistem Perbankan Islam dan Konvensional mengenakan penalti ke atas pengguna, mengetahui bahawa hukum penalti adalah haram dan perbandingan penalti Sistem Perbankan Islam adalah rendah berbanding Sistem Perbankan Konvensional. Kesimpulannya, Sistem Perbankan Islam adalah diharuskan berbanding Konvensional kerana mengambilkira peratusan adalah rendah bagi menampung kerugian sebenar bank.