Amalan pemberian zakat UiTM terhadap pelajar asnaf UiTM Selangor Kampus Puncak Alam / Muhamad Lutfi Muhamad Puad - Muhamad Puad, Muhamad Lutfi (Universiti Teknologi MARA, Selangor, Puncak Alam Campus, 2018)
Amalan pemberian zakat ini sudah menjadi suatu kebiasaan dalam kehidupan masyarakat Islam di Malaysia. Akan tetapi, adakah pemberian tersebut terbukti dapat membantu golongan-golongan yang memerlukan dan apakah manfaat yang institusi zakat dapat daripada perlaksanaan tersebut. Kajian ini adalah untuk mengkaji kesan yang diperoleh daripada amalan pemberian zakat UiTM terhadap pelajaf asnaf UiTM cawangan Selangor kampus Puncak Alam. Kajian ini adalah berdasarkan maklumat yang diperolehi daripada kaedah kualitatif iaitu melalui temu bual bersama beberapa responden yang terpilih. Kemudian, hasil daripada maklumat yang telah dianalisa, mendapati bahawa amalan pemberia zakat ini telah memberikan kesan yang banyak terhadap institusi zakat UiTM dan juga pelajar yang menerima zakat tersebut. Ia juga memberikan faedah ke atas pihak berkenaan dari sudut ibadah. Cadangan juga turut diberikan dalam kajian ini sebagai rujukan penambahbaikan. Ianya diharapkan bahawa kajian ini dapat digunakan sebagai penambahbaikan terhadap amalan pemberian zakat yang sedia ada.