Sistem kutipan zakat di UITM dan keberkesanannya terhadap kakitangan di Universiti Teknologi Mara / Mohammad Iqbal Razali - Razali, Mohammad Iqbal (Universiti Teknologi MARA, Selangor, Puncak Alam Campus, 2018)
Sistem kutipan zakat UITM telah menjadi suatu kebiasaan dalam kehidupan kakitangan di UITM. Akan tetapi, sejauh manakah keberkesanan sistem kutipan tersebut kepada kakitangan? Kajian ini adalah untuk mengkaji keberkesanan system yang dilakukan oleh pusat pengurusan zakat UITM terhadap kakitangan di Universiti Teknologi Mara. Kajian ini adalah berdasarkan maklumat yang diperolehi daripada kaedah kualitatif iaitu melalui temu bual bersama beberapa responden yang terpilih. Kemudian, hasil daripada maklumat yang telah dianalisa, mendapati bahawa sistem kutipan zakat ini telah memberikan kesan yang banyak terhadap institusi zakat UiTM dan juga kakitangan. Ia juga memberikan faedah ke atas pihak berkenaan dari sudut ibadah. Cadangan juga turut diberikan dalam kajian ini sebagai rujukan penambahbaikan. Ianya diharapkan bahawa kajian ini dapat digunakan sebagai penambahbaikan terhadap sistem kutipan zakat yang sedia ada.