Praktis dan masalah pembahagian harta pusaka Di Shah Alam, Selangor / Amiratul Nadhirah Amran - Amran, Amiratul Nadhirah (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2017)
Sejak merdeka sehingga Jun 2016, RM 60 billion hartanah orang Melayu tidak dituntut dan terbeku (Ezani Yaakob (Prof. Madya), 2017). Apabila harta pusaka tidak dituntut, menyebabkan kematian berlapis dan menyukarkan pengurusan harta pusaka kerana ahli-ahli waris yang sudah meninggal dunia. Harta terbeku haram digunakan selain daripada waris, jika tidak harta ini boleh menjana dana untuk membantu dalam perkembangan ekonomi negara. Kesemua masalah ini tidak akan wujud sekiranya masyarakat Islam di Malaysia diberi pendedahan sejak daripada peringkat sekolah dan membuat perancangan awal dalam pengurusan pembahagian harta pusaka. Oleh yang demikian, perancangan awal pengagihan harta pusaka adalah sangat perlu bagi mengelakkan masalah yang akan timbul di kemudian hari. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti praktis amalan dan masalah dalam pembahagian harta pusaka di Shah Alam. Seterusnya adalah untuk menilai kefahaman masyarakat Islam di Shah Alam terhadap konsep pembahagian harta pusaka. Kajian ini akan menyelongkar permasalah ini melalui temubual dengan Prof. Madya Ezani Yaakob, merupakan pensyarah Akademi Pengajian Islam Kontemporari, UiTM Shah Alam dan melalui pengedaran borang soal selidik kepada 50 respondan di sekitar Shah Alam.