Kenderaan kereta kabel untuk perlancongan / Fadzilah Mohd Ali@Ali Razuan - Mohd Ali@Ali Razuan, Fadzilah (Fakulti Seni Lukis Dan Seni Reka, 2005)
Kenderaan Kereta Kabel adalah untuk kegunaan perlancongan. Kenderaan ini boleh di naiki semua peringkat umur. Mempunyai pelbagai bentuk dan saiz antaranya bulat dan empat segi. Terdapat banyak tempat yang boleh dikunjungi bagi para pelancong yang ingin menaiki Kenderaan Kereta Kabel ini. Antaranya di Pulau Langkawi, Genting Highland diluar negara juga terdapat kenderaan seperti ini seperti South Affrica (Cape Town) Germany dan banyak lagi. Kebanyakkan Kereta Kabel di Malaysia hanya boleh di naiki sebanyak 6 orang sahaja. Kenderaan Kereta Kabel bergerak dengan menggunakan kuasa elektrik. Ruang dalamannya hanya di hiasi dengan tempat duduk sahaja . Kenderaan ini juga banyak memajukan industri perlancongan serta meningkatkan ekonomi negara sejajar dengan negara - negara yang lain.