Perbadanan Kemajuan iktisad negeri Kelantan (PKINK) dalam pembangunan perumahan di negeri Kelantan / Che Azhar Che Abdullah - Che Abdullah, Che Azhar (1985)
Perumahan sering di perkatakan oleh setiap masyarakat kerana pembekalannya ke dalam pasaran tidak dapat memenuhi kehendak masyarakat yang memerlukannya. Lapuran Kajian Separuh Penggal RME menyatakan pencapaian pembinaan perumahan di peringkat nasionaL adalah kurang marauaskan atas sebab faktur permintaan dan penawaran. Adalah menjadi mat lamat perumahan nasional untuk menyediakan kemudahan perumahan yang mencukupi bagi semua rakyat di negara ini , terutama golongan berpendapatan rendah dengan kemudahan perumahan yang baik dan selesa. Kadar permintaan rendah di sebabkan oleh kemelesetan ekonomi, harga rumah dan kadar faedah yang tinggi. Penawarannya berkurangan oleh sebab kekurangan tapak bersesuaian dan kelewatan memperolehi kelulusan disamping sebab-sebab lain. Matlamat perumahan nasional ini juga dijalankan di- Negeri Kelantan di raana sebahagian besar projek perumahannya di laksanakan oleh Jabatan Perumahan Negara (JPN) dan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) d i samping sektor awam dan swasta yang lain . Didalam dissertasi ini , penyentuhan akan di buat tentang peranan PKINK dalam pembangunan perumahan di dalam menolong mencapai matlamat di atas. Di dalam mendapatkan maklumat serta penyelidikan untuk penyediaan dissertasi ini , kerjasama yang baik dan memuaskan hati telah diperolehi dari PKINK sendiri, JPN, Bahagian Perumahan Negeri* Jabatan Perangkaan, UPEN, Pejabat Tanah dan Galian, Majlis Perbandaran Kota Bharu serta Pejabat Perancang Bandar dan Desa Negeri Kelantan. Di samping itu , maklumat juga telah diperolehi daripada keratan-kerata n akhbar dan majalah majallah. Maklumat-maklumat yang terakhir tidak dapat diperolehi sepenuhnya kerana kebanyakan kertas-kertas kerja , lapuran serta rekod-rekod adalah di sediakan semasa untuk membuat lapuran bagi penyediaan Lapuran Kajian Separuh Penggal RME yang telah di bentangkan pada penghujung Mac, 1984. Hasil daripada kerjasama yang diberikan, dapatlah saya menyiapkan dissertasi ini dan saya rakamkan kalungan penghargaan keatas setiap pihak berkenaan dengan ucapan "terima kasih daun keladi ".