Modul usahawan tani Islam / Noorfazreen Mohd Aris...[et.al] - Mohd Aris, Noorfazreen; Abas, Sharipah Amirah; Mohd Adnan, Sarah Dina; Md Nasir, Mariam Farhana; Jalani, Hamidah (Academy of Contemporary Islamic Studies, 2018)
Keusahawanan merupakan proses pencarian, pengembelingan dan pemanfaatan kurniaan Allah SWT untuk faedah sendiri, ummah dan makhluk yang lain sebagaimana yang digariskan di dalam al-Quran dan al-Sunnah. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji bidang keusahawanan tani menurut perspektif Islam. Aspek-aspek yang dikaji meliputi konsep, etika dan bidang keusahawanan tani. Bagi mencapai objektif kajian ini, penyelidik menggunakan metode pengumpulan data yang terdiri dari kajian perpustakaan. Hasil daripada kajian mendapati bahawa keusahawanan merupakan salah satu bidang yang dapat menjana ekonomi umat Islam. Modul yang dihasilkan dapat memberikan garis panduan yang betul kepada umat Islam dalam menjalankan aktiviti keusahawanan tani. Keusahawanan adalah kerjaya yg dituntut oleh Islam kerana menyumbang kepada sumber rezeki individu & keluarga bagi menunaikan kewajipan menyara kehidupan seharian. Hasil kajian mendapati melalui aktiviti keusahawanan tani ini dapat memberi dan menyediakan sumber makanan untuk manfaat masyarakat dan disamping usahawan juga dapat memenuhi tuntutan fardhu kifayah iaitu kewajipan dan tanggungjawab pada masyarakat. Dengan niat dan cara yang diredhai Allah, keusahawanan menjadi satu cabang ibadat dan akan mendapat ganjaran dari Allah SWT.