Kajian mengenal faktor-faktor yang menggalakkan para remaja untuk menyertai Program Khidmat Negara yang akan dijalankan. Kajian kes: remaja / Norismah Ismail...[et.al] - Ismail, Norismah; Ab. Rahim, Murni; Ma'arof, Chek Khairil Anwar; Pazle Rahman, Mohd Aziz (Faculty of Administrative Science and Policy Studies, 2004)
Kajian ini dibuat untuk mengetahui faktor-faktor yang menggalakkan para remaja untuk menyertai Program Khidmat Negara. Sekiranya program seperti Khidmat Negara ini tidak dilakukan ia akan mengakibatkan pengurangan semangat patriotik dan meningkatnya masalah gejala sosial di kalangan mereka. Kajian telah dibuat di kawasan Majlis Perbandaran Seremban. Seramai 170 orang responden telah memberikan maklumbalas mereka. Faktor-faktor menambahkan keyakinan diri, menambahkan pengalaman baru, dan mendapat kenalan baru telah dikenal pasti menjadi tiga factor utama yang mendorong para remaja menyertai Program Khidmat Negara.