Kajian pengurusan dana dan harta masjid Daerah Alor Gajah / Abdul Hadi Mohd Salleh, Tutasting@Rawi Nordin dan Hasan Bahrom - Mohd Salleh, Abdul Hadi; Nordin, Tutasting@Rawi; Bahrom, Hasan (Unit Penyelidikan dan Perundingan, 2002)
Masjid merupakan institusi terpenting dalam kehidupan umat Islam. Kewujudan institusi ini memberi impak kepada kehidupan mereka sama ada secara individu ataupun secara jamaah. Kerana itu ,kewujudan institusi masjid tidak boleh dipisahkan dan tidak pernah diabaikan dengan kehidupan umat Islam. Sejarah telah membuktikan institusi ini menjadi tapak kepada perubahan sifat, minda dan nilai budaya masyarakat. Walau bagaimanapun kelangsungan institusi ini berkait rapat dengan sokongan dan dokongan yang kuat daripada masyarakat setempat, sama ada dari aspek material dan spritual.