Pendidikan kesihatan dan jasmani: satu pernyataan konsensus sejagat baru / Christopher R. Edginton, Ming-kai Chin and Eng Hoe Wee - Edginton, Christopher R.; Chin, Ming-kai; Wee, Eng Hoe (Faculty of Sports Science and Recreation, 2011)
Perubahan yang ketara di dalam pendidikan jasmani telah berlaku dalam masa 40 tahun dengan transisi daripada orentasi tradisional kemahiran sukan kepada penekanan yang lebih luas ke atas kecergasan berasaskan kesihatan dan aktiviti fizikal sepanjang hayat. (Bocarro et al., 2008; Jago et al., 2009; McKenzie & Kahan, 2008). Namun, di merata dunia, program-program pendidikan jasmani sedang dikurangkan, dihadkan dan/atau sewenang-wenangnya dihapuskan daripada kurikulum sekolah rendah dan menengah (Hardman & Marshall, 2009; Puhse & Gerber, 2005). Adalah bertambah jelas bahawa nilai program-program pendidikan jasmani sedang diuji di seluruh dunia.