Penggunaan motif-motif tradisional songket dalam menghasilkan rekacorak geometri baru / Wan Samiati Andriana W. Mohamad Daud and Norazlin Abdullah - W. Mohamad Daud, Wan Samiati Andriana; Abdullah, Norazlin (Research Management Institute (RMI), 2010)
Motif dikatakan mempunyai hubungan yang rapat dengan penciptaan seni. Motif adalah benda atau objek yang membentuk unsur dalam pada sesuatu reka corak atau design. Penggunaan motif-motif tradisional songket kebanyakan hanya diaplikasikan di atas fabrik. Songket merupakan sejenis kain yang biasanya ditenun dengan menggunakan tangan dan mempunyai corak rumit yang kebiasaannya menggunakan benang emas dan perak. Selain daripada bidang tekstil, motif songket mempunyai potensi besar untuk diperkembangkan ke dalam beberapa bidang lain seperti bidang senibina dan hiasan dalaman. Penghasilkan motif-motif rekacorak baru yang menggunakan motif bogan, motif bunga semangat dan motif bunga bintang pecanh lapan dan warnakan menggunakan tone warna acromatic dan warna sejuk dan panas (contras) ini boleh dijadikan hiasan dalaman seperti kertas hiasan dinding atau wall paper yang lebih menekankan aspek-aspek formalistik.