Cadangan rekabentuk dan menaiktaraf Butik Pengantin Normala Seri Andaman, Lot 77A Jalan BBP 1, Taman Batu Berendam Putra, bagi Tetuan Normala Bte Mahat / Abu Hanifah Ghazali - Ghazali, Abu Hanifah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Kajian tesis ini merupakan satu kajian yang mengkaji dan menganalisa projek akhir jurusan Rekabentuk Dalaman. Tajuj untuk projek akhir yang dipilih ialah Cadangan Rekabentuk Ruang Dalaman Butik Pengantin Normala Ser Andaman. Cadangan projek ini terletak di Lot 77A Jalan BBP 1, Taman Batu Berendam Putra, 75350 Melaka bagi Puan Normala Bte Mahat. Projek ini bertujuan untuk merekabentuk ruang dalaman yang baru bagi butik pengantin dengan mengadunkan imej tradisional Melayu dan senibina rumah tradisional Melayu Melaka. Rekabentuk yang diberi nafas baru ini diharap dapat memberi impak yang positif terhadap pengunjung yang datang. Segala kajian yang terperinci perlu dilakukan sebelum merekabentuk sesuatu ruang moden ke dalam acuan Melayu tradisional Melayu. Beberapa aspek perlu dikaji dan diambilkira bagi memastikan keselesaan kepada dua pihak iaitu kepada pengunjung yang hadir dan kepada pekerja butik sendiri. Cadangan merekabentuk ruang dalaman yang baru bagi butik pengantin adalah satu cara unutk memastikan kelangsungan dan kesinambungan nilai-nilai sejarah dan senibina masyarakat Melayu terus kekal dan utuh. Matlamat butik pengantin ini adalah untuk menjadikan butik pengantin ini sebagai contoh kepada butik pengantin lain dalam menerapkan budaya dan elemen jati diri masyarakat kita sendiri selain memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan yang berkunjung.