Perkampungan Melayu lama di Sayong dan rumah tradisinya / Aminatuzuhariah Megat Abdullah - Megat Abdullah, Aminatuzuhariah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
Projek ini ditulis bertujuan melihat bagaimana sistem Tumkey dipraktikalkan dan sejauhmana ianya diterimapakai oleh pihak kerajaan di dalam projekprojek binaan. Sistem Turnkey telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan di dalam perlaksanaan projek-projek pembangunan pada awal tahun lapan puluhan. Semasa sistem ini mula-mula diperkenalkan, ianya telah dikritik oleh sesetengah pihak yang terlibat di dalam industri binaan tempatan . Antara persoalan yang ditimbulkan berkisar dari aspek kesuaian dan keberkesanan pemakaian sistem ini di dalam industri binaan tempatan. Kini setelah lebih sepuluh tahun sistem Turnkey dipraktikkan, ianya telah memberi gambaran awal bahawa sistem ini dapat diterima dan berkesan untuk dipraktikkan di Malaysia. Tetapi adakah sistem ini benar-benar sesuai serta berkesan di dalam setiap projek binaan tempatan? Berdasarkan persoalan tersebut, kajian ini dilakukan dengan berlandaskan beberapa objekti/tertentu.