Cadangan reka bentuk dalaman bagi kopitiam di Jalan Kota Fesyen, Melaka Internasional Trade Centre, (MITC), Ayer Keroh, Melaka untuk Old Village Kopitiam / Rafidah Jamil - Jamil, Rafidah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Projek akhir Diploma Reka Bentuk Dalaman ini merupakan kursus yang mengkaji kefahaman pelajar tentang seluruh aspek dalam menjalankan projek reka bentuk dalaman. Program Reka Bentuk Dalaman ini mengajar pelajar dari peringkat permulaan proses dari awalan sehingga ke persembahan projek secara grafik ataupun lisan. Projek kajian yang dipilih bagi melaksanakan kajian ini adalah cadangan reka bentuk dalaman bagi Kopitiam Old Village yang terletak di Melaka. Melaka dipilih sebagai lokasi kajian kerana klien mahu melebarkan jaringan perniagaan di peringkat negeri Melaka secara keseluruhannya. Seterusnya di peringkat seluruh Malaysia. Proses pertama yang perlu dijalankan adalah mengenal pasti klien dan kehendak mereka dalam memilih reka bentuk yang bersesuaian. Justeru itu, pelbagai penyelidikan harus dijalankan bagi memastikan segala maklumat yang diperlukan diperolehi daripada klien. Pelbagai cara boleh digunakan untuk mendapatkan maklumat misalnya melalui temuramah, pemerhatian, majalah, internet, kajian kes, dan pengamatan dari semua pihak. Tujuan kajian dijalankan adalah untuk mengenal pasti masalah yang timbul dalam reka bentuk sesuatu ruang di dalam kopitiam tersebut. Penyelesaian masalah tersebut perlu dititikberatkan dalam menjana idea baru bagi menyelesaikan setiap masalah. Kajian projek ini berkonsepkan ‘Invigorate’ yang bermaksud 'kesegaran’. Elemen kesegaran yang diserapkan dalam projek ini meliputi ruang dalaman dan luaran. Aplikasi sumber semula jadi boleh dijadikan inspirasi dalam menyesuaikan suasana dengan persekitaran ruang. Contoh elemen semulajadi yang boleh digunakan ialah dengan mengadakan lebih banyak bukaan bagi membenarkan udara segar masuk ke dalam ruang. ‘Kesegaran’ juga bermaksud melahirkan imej baru yang lebih segar dan moden misalnya penggunaan warna pada ruang. Bagi melancarkan proses reka bentuk ini, pelbagai proses perlu dijalankan untuk mengetahui fungsi yang boleh diguna pakai dalam proses reka bentuk. Setiap ruang yang diwujudkan mesti mempunyai fungsinya sendiri. Imej baru dan segar dapat direalisasikan bagi memberi nafas baru kepada kewujudan kopitiam di Malaysia. Ini adalah kerana kewujudan kopitiam di Malaysia juga dilihat sebagai fenomena bagi masyarakat di Malaysia pada masa kini.