Garispanduan perancangan pembangunan atas tanah bekas lombong. Kes Kajian : Daerah Kinta, Perak / Alias Muda - Muda, Alias (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1994)
Kajian ini adalah mengenai garispanduan perancangan pembangunan atas tanah bekas lorobong. Kepentingan mengenai keperluan garispanduan perancangan pembangunan atas tanah bekas lombong mula mendapat perhatian bilamana terjadi kejadian rumah dan jalanraya runtuh di kawasan perumahan yang didirikan di atas tanah bekas lombong. Kajian ini telah mengambil Daerah Kinta sebagai kawasan kajian kerana daerah ini mempunyai kawasan tanah bekas lombong yang luas setelah industri perlombongan tidak lagi mampu menampung kerugian operasi yang berterusan. Pada keseluruhannya, kajian ini meliputi hal-hal yang berkaitan dengan tanah bekas lombong dari segi profail tanah, akta yang berkaitan dengan perancangan, jabatan-jabatan yang terlibat dengan proses kelulusan perancangan, dasar-dasar kerajaan dan lain-lain yang berkaitan. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengemukakan garispanduan perancangan pembangunan atas tanah bekas lombong setelah mengambilkira kajian awalan, kajian teoritikal dan penganalisaan yang dilakukan.