Cadangan mereka bentuk dan menaik taraf bangunan utama dan chalet Resort Air Panas Ulu Legong, Mukim Siong, Siong, 09100 Baling Kedah Darul Aman / Nadiah Ab Karim - Ab Karim, Nadiah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Projek akhir ini merupakan cadangan menaiktaraf bangunan utama dan chalet Resort Air Panas Ulu Legong yang terletak di Mukim Siong, Baling, Kedah Darul Aman. Resort ini menarik ramai pengunjung datang kerana keistimewaan air panas yang terdapat di situ.Tujuan utama pengkajian ini dijalankan terhadap projek ini adalah bagi menyediakan sebuah penginapan yang selesa dan memberi kepuasan kepada pengunjung. Di samping itu, ia bertujuan menyelesaikan masalah tentang perancangan ruang yang dianggap kurang sistematik. Selain itu, ianya juga adalah bagi memberi imej baru kepada Resort Air Panas agar lebih dikenali dan dikunjungi ramai pelancong asing pada masa hadapan.Kaedah kajian yang dijalankan terhadap projek ini adalah melalui pemerhatian terhadap resort yang sedia ada iaitu dari segi potensi, kadar pengunjung yang datang, jumlah staf dan aspek-aspek lain yang bekaitan. Kaedah temubual juga juga dijalankan terutamanya dengan pengurus resort ini bagi mendapat maklumat yang diperlukan. Selain itu kaedah soalselidik dan kritikan juga dijalankan bagi mendapatkan gambaran sebenar tentang keperluan dan matlamat projek.Pemilihan Resort Air Panas sebagai projek akhir adalah kerana didapati resort ini mempunyai beberapa masalah yang harus diselesaikan. Masalah yang didapati adalah dari segi pengolahan ruang dan perangcangan yang kurang sistematik.Oleh yang demikian, dengan terhasilnya laporan lengkap Resort Air Panas Ulu Legong ini, dapatlah menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh resort ini.